Päiväkirjamerkinnät


© Wuuki. (Wilma Gross)

16.7.14 VELLAMO
Tänään tulin jo aamulla varhain, ajattelin lähteä Vellamon kanssa reippaalle maastolenkille, jonka vuoksi saavuin ennen kukonlaulua. Vellamo kurkisti karsinastaan heti kuultuaan ääniä. Muutkin hörökorvat ilmestyivät karsinoiden ovista. Rapsuttelin muutamaa hevosta ohimennen ja jatkoin Vellamon karsinalle. Nappasin tammaa riimusta ja kiinnitin riimunnarun. Tamma seurasi minua alkuun kiltisti, kunnes virtapiikki päätti ottaa vallan, piti ihan rauhoitella, ettei tamma ryntäisi päälle.

Harjailin Vellamoa todella pitkään, tai siltä se ainakin itsestäni tuntui, mutta kun katsoi toisen nauttivan, niin eihän sitä millään malttanut lopettaa. Suojia laittaessani tuntui, kuinka tammalla menohalut lisääntyivät ja paikallaan olemisesta meinasi tulla todellinen katastrofi. "Hetken päästä mennään, ihan varmasti!" - rauhoittelin tammaa. Sain suojat laitettua, satuloitua myös. Kuolaimet sujahti kevyesti suuhun, suitsien pujottaminenkin meni hienosti. Nyt olimme valmiita maastoon, vain kypärää vaille.

Ohjasin tamman läheiselle metsäpolulle, jossa otimme alkukäynnit ja hieman alkuraveja. Noin parin kilometrin päässä, eteemme ilmestyi pieniä puun runkoja pitkin ja poikin, liekö myrsky saanut aikaan? - Kuitenkin, hetken pohdinnan jälkeen, päätin antaa reippaasti pohkeita ja nostaa Vellamolle laukan. Mielessäni, että mennään yli vaan. Pohkeita ja maiskutuksia, laukka nousi ja pysyi, ensimmäinen puunrunko ja toinen puunrunko, hienosti ylitse ja upea alastulo. Kolmannelle puunrungolle päästyämme, tamma rupesi ryntäilemään ja kieltäytyi, horjahdin tamman korvien väliin. Istuuduin takaisin satulaan ja käänsin tamman hieman vasemmalle, etemmäs esteestä. Käännös takaisin tulosuuntaan ja kaarteella esteelle. Ponnistuskohta osui nappiin ja ylityskin oli onnistunut. Alastulo oli onneksi pehmoinen! Kevensin raviin ja ravasimme hetken aikaa, kunnes taas puita löytyi levällään. Pohkeita ja menoksi, tällä kertaa tamma pysyi aisoissa ja ponnistuskohtiin olin tyytyväinen, mutta alastuloissa vielä hieman parantamista. Esteiden jälkeen suuntasimme rantaan. Kävimme Vellamon kanssa pulahtamassa melkein mahaa myöten ja pidimme vähän juomataukoa, kunnes jatkaisimme takaisin tallille päin. Otimme vielä parit laukkapätkät, loppuravit ja -käynnit. Saavuimme tallille, aivan märkinä.

Otin märät varusteet pois Vellamolta. Huuhtelin tamman ja päästin sen syömään aamupäivän heinät ulos tarhaan. Pesin kuolaimet kunnolla, harjasin satulahuopaa ja huuhtelinkin sitä hieman, jonka jälkeen ripustin sen kuivumaan. Huikkasin huomenet Elisalle, ja vaihdoimme sanaset. Kiittelin ja kehuin, kuinka hieno hevonen Vellamo on. Kurkkasin kelloa ja tokaisin, että kiirettä pitää, "Moro!" - ja suuntasin autolle.


13.07.2014 VELLAMO
Tänään astelin mukavan päivän päätteeksi tallille, sillä saisin Vellamon kanssa pienimuotoisen valmennustunnin eräältä ystävättäreltäni Millie Villmorelta (kouluratsastuksen opettaja). Keräsin varusteet jo valmiiksi. Kävelin laitumelle ja kutsuin Vellamoa, kohta tamma tuli ja vauhdilla. Rapsuttelin ja kiinnitin riimunnarun. Tallissa putsailin ja harjailin tamman rauhassa. Satuloin ja tamma oli valmiina lähtöön.

Talutin tamman keskihalkaisijalle ja ohjaajan pyynnöstä nousin satulaan. Ohjasin Vellamon ulkouralle ja pitkin ohjin pari kierrosta, kunnes ohjaaja pyysi kokoamaan ohjat, sekä reippaampaa käyntiä. Kulmasta piti nostaa raviin, lämmiteltiin volteilla ja ympyröillä, käynnissä ja ravissa. Muutaman lämmittelykierroksen jälkeen, seuraavasta kulmasta laukkaan, Vellamo ei millään meinannut nostaa laukkaa, pohkeilla ja maiskutuksilla sain kuin sainkin seuraavasta kulmasta nostamaan laukan. Lisäksi harjoittelimme pysähdyksiä ja askeleiden vaihdoksia, joissa meillä oli tekemistä, ohjaaja patisti meitä enemmän ja enemmän, meidän liikkeet olivat raskaanoloisia ja kömpelöitä, mutta hiomisella saimme homman näyttämään kevyeltä ja oikeannäköiseltä. Loppuun otimme ravia, pari volttia ja loppukäynnit. Ratsastin keskihalkaisijalle, kiitin tammaa taputuksin ja laskeuduin selästä. Nostin jalustimet.

Tallissa riisuin tammalta varusteet ja alta paljastui hiestä märkä hevonen. Talutin tamman pesupaikalle ja pesin kunnolla, jonka jälkeen vein karsinaan, sillä en viitsinyt viedä enää ulos "palelemaan". Karsinassa jo odottivat iltaruoat ja tuoretta vettä. Varusteet vein omille paikoilleen, kävin pesemässä suojat ja satulahuovan, pian varusteet kiiltivät ja tuoksuivat puhtaalle. Vein kuivumaan ja tarkistin vielä kaiken. Huikkasin Elisalle ja päräytin moottoripyörän tulille ja ajoin kotiin.


12.07.2014 VELLAMO
Sain hommakseni hoitaa Vellamon liikuttamista pari kertaa viikossa. Aamulla starttasin autoni pihasta ja kruisasin Maanan tallin pihaan. Huikkasin ohimennen Elisalle huomenet ja painelin talliin, Vellamon karsinalle, jossa tamma jo katselikin tulijaa. Tervehdin rapsutusten kera Vellamoa ja pujottelin päähän riimun ja riimunnarun kiinni, eikun menoksi.

Hoitotoimenpiteiden ja varustamisen jälkeen, kypärä päähän ja selkään. Suuntasin tamman kanssa maastolenkille, ajattelin ottaa ravipätkiä, laukkapätkiä ja ehkä ohimennen muutaman esteen, jos kohdalle osuisi. Alkukäyntien ja -ravien jälkeen otimme pienen laukkapätkän, lämmitelläksemme. Tamma tuntui vaan innostuvan, kun jo taas hidastimme raviin ja takaisin käyntiin. Maastoreitillemme osui ylä- ja alamäkiä, joten treeniä saatiin niistäkin. Rantaaviivan vieressä meni hiekkatie, jossa otimme kunnon laukkapätkän, Vellamo tuntui nauttivan ja vauhtia riitti. Pian lähestyimme esteosuutta, käänsin tamman kohti tukkia (noin 40cm korkea), ja nostin laukkaan. Tamma ponnisti ja yli mentiin kevyesti, laskeutui kompuroimatta. Seuraavaksi oli puita ristikollaan, joista kertyi 60cm este, Vellamo epäröi ja kieltäytyi hyppäämästä. Käänsin tamman pois esteeltä ja kohta taas käänsin esteelle, tällä kertaa tamma hiukan epäröi, mutta meni kuitenkin yli ja alastulo onnistui. Vielä muutaman pienemmän esteen hyppyjä ja laukkapätkä kohti tallia. Loppuravit ja -käynnit.

Varusteiden oton jälkeen, pesin Vellamon kylmällä vedellä ja tamma tuntui nauttivan veden valumisesta. Palkitsin tamman lopuksi herkuilla ja talutin tamman laitumelle nauttimaan vihreästä ruohosta ja raikkaasta vedestä. Siivosin varusteet pois puomilta, suojat ja satulahuovan vein kuivumaan, muut omille paikoilleen. Nautin päivästä täysillä, joten lähdin hymyssä suin kohti kotia.


Valmennus näytöt

© Wuuki. (Wilma Gross)
Valmennettavana FWB-t. Amanda B
Katselin vierestä kun ratsastaja varusti Amandaa. Tamma vaikutti odottavan tuntia innolla, paikallaan oleminen meinasi olla mahdoton tehtävä.
Ratsastaja talutti Amandan kentälle, ohjasin parin keskelle kenttää ja käskin nousta ratsaille. Annoin parin ratsastaa ulkouraa pari kierrosta löysin ohjin, parin kierroksen jälkeen pyysin kokoamaan ohjat. Amanda tuntui ryhdistyvän kerrasta.
Harjoittelimme harjoitusravia, laukannostoja, sekä voltteja - näin alkuun, jotta näkisin kuinka ratsastaja ja hevonen tulevat toimeen. Ravi nousi helposti, mutta pari kertaa vauhti meinasi hidastua ja Amanda vaihtaa käyntiin. Kannustin ratsastajaa antamaan pohkeita reippaammin, jotta ravi pysyisi ja pysyihän se. Kulmasta taas käyntiin ja pitkän sivun alussa ravinnosto, ravissa jatkettiin vielä lyhyt sivu ja kulmasta laukannosto. Kulmassa raviin. Kulmasta taas laukannosto. Kulmassa raviin. Lyhyeillä sivuilla voltit.
Muutaman toiston jälkeen homma sujui jo paremmin.

Valmennus keskiviikkona 02.06.2014
Tänään seisoskelin kentän laidalla, kun ratsastaja saapui hevosensa kanssa kentälle. Hevonen seurasi nöyrästi. Pyysin ratsastajaa nousemaan selkään ja annoin luvan alkukäynneille. Sillä välin minä asettelin loput puomit paikoilleen ja pari puomia vielä maahan. Parin veryttelykierroksen jälkeen pyysin keräämään ohjat, hevonen terävöityi kerrasta. Käskin ratsastajaa nostamaan ravin ja siitä laukan, hevonen nosti raviin, mutta laukkannosto ei millään meinannut nousta. "Pohkeita, pohkeita" - rohkaisin ja viimein onnistui. Ohjasin parin ensin 30cm puomille, ratsastaja hiukan veti ohjista - alastulossa hevonen kompuroi, mainitsin asiasta ja ohjasin uudelleen - paremmin tuloksin. Ohjasin parin 50cm ristikolle, jonka edessä jo pyysin myötäämään enemmän hevosta, nimittäin käsien asento kiristyi.
Ratsastaja korjasi asentonsa - hyppy onnistui loistavasti, kaunis alastulo ja ei kompurointia. Päätin vielä ohjata kaksikon maassa oleville puomeille, hevonen meni kauniisti ja tasaisesti. Kehuin molempia. Käskin kaksikon laukkaamaan pitkän ulkosivun ja kulmassa käyntiin ja toisessa kulmassa laukannostoon, koko pitkän sivun. Nyt ratsastaja onnistui saamaan heti noston. Päädyssä käskin pitämään laukan ja ohjasin kulmasta 50cm puomille, - hyppy yli. Hyppy lähti liian kaukaa, joten takaset hipaisivat puomiin - ei tipahtanut. Otettiin uusiksi - paremmin. Tunnin lopuksi pari kierrosta lopetusraveja ja -käyntiä. Tunti meni hienosti, pari pientä virhettä tuli, mutta ne korjattiin.